CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 28 February 2012

::: Ragam Hai Manusia :::

Assalamulaikum!

untuk entry harini aku nk share cite pasal perangai manusia 
yg memacam kerenah ni

kalau d fikiran kOranglah kan, d kalangan Org yg bekerjaya
sape yg kOrang rase lebih berbudi bahasa & ramah mesra???
kalau akulah kan2.....CIKGU

tp entry kali ni bukan nk memuji cikgu (kekeke)
xdela pulak aku ckp cikgu tu jahat kan2
cuma ade perasaan kecil yg terasa sesal
bukan aku jela tp Org di sekeliling

xkesahlah kan kO nk buat kenduri dOa selamat ke aqiqah ke
kawen2 ke tunang2 ke ape2 jela kan2~
kO pasang plak khemah kt depan umh Org pastu XbgtaO
mmg terbaiklah cre hidup kO berjiran kan
yg aku x bley trimenye, umh die kat lOrOng lua sane
tetibe pasang khemah kt lOrong dlm, sbnye ade adik die dOk lOrOng dlm
btol2 lah depan umh aku jek...4 khemah beb!
kalah jumlah khemah time aku tunang last year
2 jek kOt! (wawawawa)


dah lah xbgtaO nk pasang khemah, taO2 dah ade 
Org dtg psang, trpkse lah alihkan kete pulak
ade ke cmtu???MELAYU wehhh...
kalau bangsa lain aku phmlah dOrg xphm BAHASA kOt
wlupun dah dOk kat malaysia terchenta ni (huhu)

jemputan????hurmmm
bukan ajak mulut, tp main masuk2 jek kertas dlm peti pOs
dgn jemputan alamat salah pulak tu

umh aku nO.5 kOt!harap maklum~
cmtu ke nk jemput Org???cmtu ke jiran???cmtu ke MELAYU???
heeeee xdela aku nk mengaku jiran + penah jd 
cikgu tuisyen BM aku lak tuh mase fOrm 3
heeee malu aku!

kO dah taO nk tumpang pasang khemah kat lOrOng umh Org 
(kOt ye pOn ade adik kO dOk lOrOng ni kan2)
pesalahnye kO bgtaO elOk2
tye jiran2 kat lOrOng umh aku ni buleh x 
nk pasang khemah nk buat kenduri
x mungkinlah kitOrang xbg, lgpOn bukan laluan kitOrg saje 
(phm2 sndrilah kan) 
ini jiran2 lOrOng umh aku sume xtaO
siap ade yg tye kat mak aku, buat kenduri nape x ajak
dOrang sume ingt aku yg kawen
ahhh sudah! (kekekeke) :P
aku punya majlis lmbt lg hjung thun ni, insyaAllah (tetibe *_^)

kalau dah namanya MANUSIA kan2
die x kire kO ade pangkat ke jawatan bagus ke 
kalau dah xde hati dan perasaan mmg pk hal sndri jek
cmnilah gayanye :)
renungan utk bersama (nsht utk dri sndri jugak ni)
 sekian~~~

apakatahati : haihhhh laaaa manusia~

Saturday, 18 February 2012

::: SeLaMaT PeNganTin Baru :::

terasa tua diri ini bile byk dpt jemputan kawen dr kawan2
cepatnye masa berlalu!
tahun ni aku bakal menginjak ke angka 25.lalalala~ (bangga siOt!)
tp perangai cm bebudak haish!

12 Feb 2012
salah sOrang kawan skOlah aku kawen
umh dekat2 area umh aku jek
dptlah jpe beberapa bebudak skolah yg lain
memasing dah ala2 matured gitu
tp nan adOlah aku bergambO dgn sumenye
segan plak bile jpe balik (wakakaka!)
aku juz gedik2 bergambO dgn bebudak kelas aku jek
xramai pOn adela kitOrang ber4 jek (huhu)
sesenang layan jelah gambO kan
dr buang masa baca pOk pek pOk pek aku yg pnjg ni (ngeee)






mekasih kepada shila sb sudi menjemput 
Tahniah & selamat pengantin baru kpd
Shila &Khairul

apakatahati : mase kecik2 sebOk main kawen2,
nOw dah besar haa kawen sgt.ngeeee~

Tuesday, 14 February 2012

::: PeKejaDahNye @ NomBoR ekOr :::

sakit hati jek aku nengOk ade Org melayu cmni
bajet cm senang kan kOrang nk dapat duit dgn cara cmtu
mmg aku marah ni!grrrrr~

salah 1 kedai kat jalan TAR
bangsa lain lantak dielah nk masuk kedai ni
yg kOrang pOn sebOk2 masuk tu pehal???
ade kene mengena dgn budaya + ajaran islam ke???
tOlOng jawab der kalu kOrang berani

aku xdelah nk suka2 mengahmburkan kemarahan kat cni
tp aku nmpk dgn mata aku 2 bijik nih
cmpur sekali dgn 2 bijik mata kawan aku
haaa x cukup lagi ke kesahihan bhw
mmg ade MELAYU+ISLAM masuk (huh!)

pegi cari keje yg HALAL lah
lebih baik kOrang jadi tukang sapu dr beli nO ekOr
lebih mulia taO dak (cehhh)

apakatahati : berakit2 ke hulu berenang2 ke tepian,
bersakit2 dahulu bersenang2 kemudian~

Monday, 13 February 2012

::: JaLan2 @ TAR :::

awal2 tahun jek dah beturut2 cuti
itulah die MALAYSIA tanah tumpah airku (huhu)
bru lepas cuti raya cina ade plak cuti hari wilayah
lepastu cuti maulud Nabi & thaipusam
haaa bykkn cuti!mmg aku rase trsgtlah lemaOnye
bile msuk Opis!!!

sabtuday sblm cuti2 maulud Nabi tu kwn aku
ade ajak pg jalan TAR
die nk cri tudung after die mengkhabarkan berita gumbira
aku de cite kat entry baru ni [kliklah kalau sudi]
kami pg bertiga Ned, aku & Wani
kol 5 kitOrang gerak dr umh, bajet cm xramai Org
sb cutikan Org mesti balik kg punya (huhu)

tp huhu...tidaklah kitOrang sangka wlupun bukanlah
musim perayaan masih ramai jugak Org
suka jalan2 kat sana +  haritu ade plak pasar mlm, 
lglah bertambah sesak dgn kete keluar masuknye lg
Org berpusu2 berebut2 cm ade cabutan bertuah (tipu jek!)
haih tersepit2 jugaklah nk jalan cuaca pOn agak terik
mase tu dgn matahari memancar,
padahal dah kol 5 lebih cmtu 

lepas satu2 kedai kitOrang singgah
kwn aku pOn xdelah cerewet bebenO
awal2 lg die dah ckp nk cri shawl supaya sng die nk lilit2 (huhu)
xkesahlah kan die yg pakai, yg penting die selesa :)




aku x ingtlah pulak bpe helai tudung yg die beli
tp yg aku geram+marahnye kat dri aku sndri
aku sbnrnye dah niat nk beli anak tudung sb aku punya ank tudung ntah mana2
tp smpai sana jek terus aku xingt lgsg!ini sume gara2 sb sebOk
ambk gmbr ntah ape2 kan haish
hurm nmpknye kene pg pasar mlm jugakla nih

kitOrang xlama pOn kat sne, hbs membeli & belah
dlm kol 6 lebey cmtu kitOrang balik r
time balik tu Wani nk singgah Istana Budaya
cOz sebOk die nk survey tiket lawak ke der? (huhu)

 
pestime aku masuk Istana Budaya, 
xpenah mimpi lew nk masuk kekeke
itu yg bergambO cm hape jek (jakun kejap)
wakakakaka~!






masuk IB ni bukan boleh masuk suke2 cm masuk wayang
byk betol peraturannya, ala2 fOrmal +kOrpOrat lew kOnOn



emm bile dah masuk IB ni teringin pulak rasenye nk tgk teater
xpenah pOn!mahal kOt tiket die.
livelah katekan,haruslah lain rege dgn tiket wayang ye dak (huhu)
kalu cmni lew gayanye kenelah aku gedik2 manja 
pujuk MII bwk tgk teater
bOlehlahhhh....pleaseeeeeee!ngeeeee *kedip2 manje* =P

haritu mmg kitOrang kuar paling kejap!
adelaa lebih kurang 3 jam jek.wawawawa!
dala jarang jpe, kua kejap2 pulak (atOiii)
next time tOlOng plan baik2 ye spye kite buleh 
bercengkerama lama sikit
hehehehe~

apakatahati : nak uplOad videO pOn x lepas2 lg ni
tensiOnlah aku!

Sunday, 12 February 2012

::: HijRah @ SeOrang WaNiTa :::

Alhamdulillah!
ungkapan pertama lepas aku dpt msg dr kwn aku
"jOm teman aku pg jalan TAR, aku nk cri tudung
aku nak pakai tudungla lepas ni "

yes aku taO bukan senang sebenarnye bile kite nk 
tetapkan hati kite utk hal2 cmni, OfkOslah yg baik2
byk halanganlah dugaanlah
kalau xkuat lawan dgn bisikan syaitOn+suasana persekitaran
mmg degil lah kO (ini hanya pndpt aku)

tp bile die mula buat keputusan cmtu aku yakin die bOleh teruskan
yg penting suppOrt dr family, kawan2 n Org sekeliling
harusss berfikiran pOsitif

Org yg aku maksudkan NED gmbr depan berbaju putih :)
aku xde plak gambar die after penghijrahan
since kitOrang pOn x jpe lg lepas dr shOp tudung haritu
aku dOakan yg terbaik utk dia :)

apakatahati : lepas ni update cite kitOrang jalan2 sekitar 
jalan TAR



Wednesday, 8 February 2012

::: BuaH RamBai :::

Assalamualaikum~!

kOrang penah x makan buah rambai???
alaaaa buah yg mcm langsat tuh
bukan same tp lebeh kurang jek rOpenye
tp langsat melekat kat dahan
tp rambai kan trgantung2 jek
melambai2 jek atas pOkOk sana,hehehe

 ni haaaaa

aku x suke makan buah ni
xrase isi die, xpuas (huhuhu)
tp kalau kat nOgOri kan2, kulit buah ni berguna taO
ade jugak Org nk buat masak2 hehehe
ambk buah ni pOn sb nakkan kulit die jek
kOpek2 buah ni pastu kumpul2 kulit die

prOses nk kOpek kulit ni

alamak, nmpk pulak byg2 daku (eheee)

lepas dah dpt kumpul kulit jemur kan die bg kering
nk taO x salu mak aku masuk dlm resepi pe?

resepi ni haaaa

gulai ayam masak lOmak cili api 

asal ade jek musim buah ni mak aku mesti ambk utk masak dlm gulai ni
heheheheheh tp aku nan adOlah makan pOn kulitnye
inikan pulak nk gigit2 kulit tuh (ntah pe ghasO gak eh) =P
saje nk tmbh perisa jek 

kOrang yg xpenah masak guna kulit rambai cubalah
kOt2 bertambah sOdap di tekak kOrang ke kan2

apakatahati : masak2 ni xkesah nk masuk bahan pe pOn
asalkan HALAL n bleh di makan :)



Sunday, 5 February 2012

::: MaNuaL @ AutOmaTik :::

kOrang ade x bace bite @ tgk tenet 
pasal makcik rempuh kedai superbike???
ade?ngeri siOt~!

aku ade tgk rakaman CCTV dr [Oh, Tidak!]
mmg seram jek kan.
xpasal2 kene tanggung rugi setengah juta

pe yg aku byk baca kalau ade kete terjunam dr bangunan ke 
kete tersalah parking ke @ kes2 cmni
kebanyakannye dr transisi autO
tgk betapa bahayanye autOmatik ni

lagi plak skrg ni dah senang nk ambk lesen
JPJ ade plak keluarkan lesen utk pemandu transisi autO saje
adOiyaiinye pOn!betapa mudahnya bebudak skrg (hesh)

n bite ni ade di bincangkan Oleh hOtfm am krew
kebanyakannye perempuan yg suka bwk autO
antara sbbnye lebih mudah, x penat, cpt, x gelabah

aku xtaOlah Org lain cemana
tp kalau aku lah kan, aku dah bese bwk manual
mmg penat+bOring (aku ngakulah tu)
lg2 plak kalau atas bukit (walaweh!)
mmg aku failed wehhh!mesti mati enjin punya kalau dah terbenti kat situ
mwahahahahaha~! (salu gaklah) =P
tp kan yg selamatnya, lebih baik trus termati enjin dr 
kete gerak ke depan ke belakng btol x?
kalau manual cmtulah kalau kita dah trlepas clutch 
@ brek mengejut, cOnfirm mati enjin punya
lepas tu gear utk manual pOn lain
gerakannya ade belakang depan kiri kanan

tp kalau autO kite letak jek gear D autOmatik jalan jek
kite sedap jek tekan minyak kan2
n gerakan gear die pOn ke belakang ke depan jek
kalau salah tOlak lain lah jadinya
hOhOhO ngeri2!

aku mmg jarang bwk autO ni
mmg dr asal lepas dpt lesen jek aku setia dgn manual
mase zamn belajO pOn kalau nk sewa kete
cOnfirm2 aku akan ambk manual :D
tp ade gak kwn aku yg pelik 'wahh larat kO bwk manual ye'
bukan masalah larat @ tidak, tp kene tgk kemampuan kite
errr betol ke tidak ayat aku ni (kekeke)

bukan cmtu em aku lebih senang 'ssh skrg sng kemudian'
hahahaha bleh x cmtu?
x kirelah autO ke manual ke kalau kite xbese xserasi dgn kete
kite mmg x boleh bwk
tetap akan jd BAHAYA

kalau kOrang di luar sane lebih prefer autO itu aku xtaOlah kan
berhati2lah selalu...bukan takat di jalan raya saje
jgnlah rase terlalu mudah @ bangga sgt bwk autO
byk jugak kelemahan yg perlu di ambk kire
pendapat aku  autO @ manual kite perlu berbaik2 dgn kete 
n serasikan dri kite dgn kete
errrrr boleh x nk bg nasihat cmtu??? (pandai jek nasihat Org!)
x2 aku ckp utk diri aku jugak
beringatlah sebelum terkena!

jgn nk tunjuk lagak di jalan raya Okeh
sila bg signal, jgn nk malas sgt
especially nk kua masuk simpang @ parking ke kan!
xkirelah ade @ x kete lain kat depan belakang kite
SIGNAL itu very impOrtant!
(nasihat 5perenggan ni khas aku tujukan kt MII...mekaseh!ngeee =P

apakatahati : kadang2 mengeluh jugak bwk manual, 
                                                 especially time jammed, krem wehh kaki huh!



Wednesday, 1 February 2012

::: BanYak Lagi Masa@More Time 2 Be Prepared :::


Daisypath - (3WJ2)

haaa cube kOrang tgk
kn banyak mase lg tuh.
cOusin aku yg nak kawen bln 6 ni pOn x sebOk hitung hari
hahahahah! =P

aku ckp cmtu kat MII
bising2 die cOz byk bnde nk kene setel
x boleh2, xmaO, xnk2 buat last2 minit
haa lebey kurang cenggitu la ayat die
bahahah~

by rite  mak ayah aku pon dah pesan awal2
JGN BUAT LAST MINIT
ssh nnt, ade yg trtnggl la ape la (whatevala)
mase skrg pOn makin pantas berlalu
pejam celik pejam celik dah 2012 (wOw!)

tp sO far, aku mmg xde stat pape pOn lg
eheheh~
aku kan mmg suke cenggini
bile dah dekaaatttttt sgt gelabah tenggilinglah berguling2 kannn2~! =P

tOLOng-lah help2 aku mmg xde mOOd 
nk pk benda2 kecik cmni
MALAS! (nmpk x betapa vitamin M aku sgt kuat!)

apakatahati : kena ade sOmeOne mOtivate aku bg smgt sikit!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...